Een aangepaste auto voor iedereen!

In dit Franse filmpje wordt pijnlijk duidelijk hoe mensen met een beperking dubbel beperkt worden, doordat ze moeilijk kunnen gaan en staan waar ze willen. Het filmpje is een promo voor het Franse Wheeliz, een platform dat het delen van aangepaste auto’s mogelijk maakt. In NL hebben we ook een autodeelplatform: SnappCar.

Deeleconomie

Via SnappCar kun je particuliere auto’s huren en verhuren. SnappCar is helemaal van deze tijd. Het bedrijf is door middel van crowdfunding ontstaan vanuit de maatschappelijke trend van deeleconomie, waar gebruik centraal staat in plaats van bezit. Ga zelf maar na: je auto staat toch een groot deel van de week niets te doen voor je deur. Helemaal omdat we tegenwoordig vaak thuis- en flexwerken. Waarom niet delen met je buren? Zo kun je de kosten ook nog eens delen. De buren hoeven niet zelf een auto te kopen en het milieu wordt er ook nog eens beter van. Maar wat als je nou door je beperking een aangepaste auto nodig hebt om ergens te komen? Dan heb je nu nog pech in Nederland. Daar wil SnappCar verandering in brengen. En daarom hebben we de Wereld met Koen opgezet. Want samen gaan we het mogelijk maken ook aangepaste auto’s te delen. Zodat iedereen, beperking of niet, toegang heeft tot een aangepaste auto en iedereen kan gaan en staan waar hij wil.

Isolement

Voor veel mensen met een beperking is een aangepaste auto financieel niet haalbaar, bijvoorbeeld als gevolg van een laag inkomen en hoge zorgkosten. Ook voor veel ouders van kinderen met een beperking geldt dat principe. Door de intensieve zorg is het familie-inkomen vaak te beperkt om een dure aangepaste auto te kunnen kopen. Gemeentes helpen wel, maar betalen vaak alleen de aanpassingen aan de auto. Daardoor zitten veel mensen én kinderen in een isolement en en kunnen ze niet goed meedoen in onze maatschappij. Samen kunnen we dat veranderen. Lever hier je bijdrage aan de eerste samenspeelauto voor Koen en zijn vrienden.

Inclusie

We zijn in Nederland al goed op weg naar inclusie: er zijn gelukkig steeds meer toegankelijke plekken, van horeca tot werkplekken, van campings tot speeltuinen. Maar je zult net zien dat die plekken niet om de hoek zijn en je er wel naartoe moet  komen om er gebruik van te kunnen maken. De NSGK Speeltuinbende is zo’n goede ontwikkeling: zij maken samen spelen mogelijk voor kinderen met én zonder beperking. Er zijn inmiddels 25 samenspeeltuinen gerealiseerd in Nederland. Prachtig natuurlijk. Behalve als je niet zo mobiel bent én door je beperking ook veel minder energie hebt om de hele reis met het openbaar vervoer te maken (áls dat al toegankelijk is). Dan is een aangepaste huurauto dé oplossing. En precies daarom zet ik mij in om samen met SnappCar de eerste aangepaste deelauto mogelijk te maken. Doe je mee?

Lees hier waarom ik nooit met Koen naar de speeltuin ging.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s