Juist kinderen met een beperking moeten buiten spelen

Koen en Ilse 3 voor ZET

Koen en Ilse in de speeltuin – Foto Tessa Spaaij (voor ZET)

Dat buiten spelen gezond is voor kinderen, dat weten we inmiddels allemaal wel. En als je dat nog niet weet, lees dan dit artikel eens van Jantje Beton. Uit een onderzoek van universiteiten in Leiden en Lissabon blijkt ook hoe goed buitenspelen voor kinderen is. In Nederland zijn we echter gewend om kinderen met een beperking als zieke vogeltjes te beschouwen. We zijn uiterst voorzichtig met ze en denken dat ze niets kunnen. Dat we daarmee volwassenen kweken die geloven dat ze niets kunnen is weer een ander probleem. Kinderen die moeilijk lopen hebben net zoveel recht om te rennen en te vallen (en daarvan te leren) als alle andere kinderen.

Exclusie

Als kinderen met een beperking al naar school gaan, dan gaan ze in NL naar speciaal onderwijs en groeien zo gescheiden van andere kinderen op. Als ze op een reguliere school zitten, worden ze als speciaal geval behandeld, met extra zorg omgeven en zijn we uiterst voorzichtig met ze. Alsof kinderen met een beperking niet in de eerste plaats kinderen zijn. Alsof kinderen die toevallig een lastig lichaam hebben, niet willen rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan om de wereld te ontdekken. Verreweg de meeste schoolpleinen en speeltuinen houden hier echter helemaal geen rekening mee. Terwijl juist kinderen met een beperking baat hebben bij bewegen en ontwikkelen op een andere manier dan in het klaslokaal of leeromgeving.

Ontwikkeling

Veel kinderen met een beperking lopen op de een of andere manier een ontwikkelingsachterstand op. Maar ontstaat die achterstand als gevolg van hun beperking of als gevolg van het beperkt worden in hun ontwikkeling omdat de wereld om hen heen niet is ingesteld op hun unieke manier van ontwikkelen? Een voorbeeld: met zand spelen is gezond voor de ontwikkeling van kinderen, dat is algemeen bekend. Tactiel, ruimtelijk, trial and error, etc. Maar wat als je door je rolstoel niet in de zandbak kan? In een doorsnee Nederlandse speeltuin heb je dan pech. De ontwikkeling die kinderen door het spelen met zand krijgen, moet een kind met een beperking missen. Terwijl het zo heel simpel is om een zand (en water-) tafel te maken in een speeltuin zodat alle kinderen deze ontwikkeling door kunnen maken.

Buiten spelen

‘Kinderen die veel buiten spelen hebben een betere hersenontwikkeling en leervermogen dan kinderen die weinig en/of binnen spelen’, staat er letterlijk in het artikel van Jantje Beton. Moeten we dan niet zorgen dat kinderen met een beperking juist extra veel buiten spelen om hun ontwikkelingsachterstand te kunnen inhalen? Alle voordelen van buiten spelen voor gezonde kinderen tellen net zo hard, (of harder!) voor kinderen met een beperking. Die vaak toch al vatbaarder zijn voor allerlei kwaaltjes. Maar komt dat laatste door hun aandoening of doordat ze te weinig buiten komen? Van veel buiten zijn krijg je een goede weerstand.

VN verdrag

21 januari was een belangrijke dag voor Nederland. Eindelijk werd in de Tweede Kamer het VN verdrag voor de rechten van mensen met een beperking geratificeerd. Inclusief een wet die gebouwen toegankelijk moet maken. Dat was heuglijk nieuws! Eindelijk, bijna tien jaar na ondertekening, komt er wettelijk vast te liggen wat buiten Nederland al de dagelijkse praktijk is. Ter vergelijking: in Groot-Brittannië is zo’n wet 25 jaar geleden al in het parlement aangenomen. Ik hoop van harte dat we met zijn allen niet alleen gebouwen, maar vooral ook schoolpleinen, speeltuinen en andere speelgelegenheden toegankelijk maken voor alle grote en kleine mensen. Zodat iedereen de kans krijgt zich te ontwikkelen, ook al doet iedereen dat op zijn eigen, unieke manier. Samen spelen is de beste weg naar een inclusieve samenleving. Hoe moet je leren participeren als je van kinds af aan buiten spel staat?

Ben je het hier ook mee eens? Help dan met onze crowdfunding! Samen maken we de 1e aangepaste deelauto mogelijk! Klik op deze link en doe mee!

3 thoughts on “Juist kinderen met een beperking moeten buiten spelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s